Moskee El Fath

Moskee El Fath

Indrukwekkend met haar koepel, kroonjuweel lampen en ruim 19 meter hoge toren, siert de El-Fath moskee de gemeente Alphen aan den Rijn. Gebouwd in de jaren 90, wenste de moslim gemeenschap een moskee te bouwen die mooi en praktisch zou zijn. Of dit is gelukt, is aan de bezoekers om te beoordelen. Neem dus vooral een kijkje en beslis of jij de moskee indrukwekkend vindt. 

Onder de gastarbeiders waren veel moslims uit landen als Marokko en Turkije. Deze moslims hadden de behoeften aan een ontmoetingsplaats om in contact te komen met andere gastarbeiders en waar zij gezamenlijk hun gebeden kunnen verrichtten. Zij waren genoodzaakt om bijvoorbeeld omgebouwde garages als gebedshuizen te gebruiken. Zo ook in Alphen aan den Rijn, bouwden de ‘eerste’ Marokkaanse moslims eind jaren ‘70 de garage aan de Prins Hendrikstraat om tot een gebedshuis / recreatieruimte. Een paar jaar later verhuisde men naar de garage aan de Van Eeghenstraat.

Het duurde echter nog tot de jaren ’90 voordat er een echte moskee werd gebouwd. 
Als gevolg van gezinsherenigingen werd het bidden en recreeren in kleine kamertjes problematisch te worden en zo besloten een kleine groep mannen van Marokkaanse afkomst om het initiatief te nemen om een echte moskee te bouwen. Er werd een gemeentesubsidie aangevraagd, helaas zonder resultaat want de overheid stelde geen beschikbaar voor het bouwen van moskeeën. De initiatief nemers gingen niet bij de pakken neerzitten en besloten de bouw van de moskee zelf te bekostigen, dit deden zij door het collecteren van geld, leningen afsluiten en verkrijgen van giften. In 1995 begon de bouw van de moskee aan de Sportlaan, rekening houdend  met de toekomst had men besloten om een grote moskee te bouwen. En eindelijk was het dan zover, in 1999 werd verhuisde men van de Van Eeghenstraat naar de Sportlaan. Met dank aan de 1e generatie Alphense Marokkaanse moslims zijn wij een bouwkundig ‘sieraad’ rijker!